Založ si blog

Je „trepanie sa na politológiu “ skutočne chybou ?

Dňa 18. 2. 2018 som v novinách zazrel článok, ktorý ma svojím obsahom značne pobúril. Článok obsahoval vyjadrenie predsedu vlády SR, Róberta Fica na adresu slovenského školstva. Pán premiér sa vyjadril, že „je chybou, ak sa niekto trepe na politológiu“ a vyzval zároveň na podporu remesiel. Na uvedenom vyhlásení by na prvý pohľad nebolo nič, s čím by sa dalo nesúhlasiť. Na druhej strane ma však znepokojuje podľa môjho názoru nepriame označovanie spoločenských vied za akési nepotrebné hlúposti, ktorých štúdium znamená len príťaž pre spoločnosť a stratu času pre študenta.

Napriek tomu, že sám som nedávno ukončil štúdium politológie súhlasím s pánom premiérom s tým, že naše školstvo sa musí konečne viac začať orientovať na prax a potreby trhu práce. Práve dnes, keď máme taký nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily vo všetkých remeselných a poľnohospodárskych odvetviach. Politické vedy sú v krajinách západnej Európy, ku ktorej sa dnes hodnotovo hlásime rešpektovaným študijným odborom a vednou disciplínou. Podľa môjho názoru majú mať spoločenské vedy v spoločnosti práve tak dôstojné miesto ako prírodné vedy, či technické odbory. V súčasnosti má väčšina ľudí problém rozoznať pravdivé informácie od lží a poloprávd. Denne sme konfrontovaní s rôznymi zdrojmi informácií, pričom nevieme posúdiť kvalitu ich obsahu resp. ich samotný obsah. Práve presýtenosť informáciami rôznej kvality využívajú vo svoj prospech aj politici, ktorí ľuďom predostierajú svoje vízie fungovania spoločnosti. Uvedení politici však často krát ľudom ponúkajú vo svojich programoch nereálne idei, prípadne idei, ktoré sú nezlučiteľné s hodnotami slobody, demokracie, rešpektovania ľudských práv, voľného trhu a podobne.

Na to, aby sa občania vedeli orientovať v tomto súboji rôznych myšlienok  a pri voľbách sa podľa svojich preferencií vedeli kvalifikovanie rozhodnúť slúžia práve politológovia, príp. sociológovia. Tak ako kvalitný psychológ môže pomôcť jednotlivcovi pri odpovede na mnohé otázky z jeho súkromného života, tak môže kvalitný odborník v oblasti humanitných vied nasmerovať spoločnosť k vyriešeniu mnohých problémov.

Negatívny trend nárastu pravicového extrémizmu nielen u nás, ale v celej Európe ako aj ďalšie výzvy napr. boj s nezamestnanosťou, chudobou, otázka migrácie, či klimatické zmeny.  Na tieto a mnohé ďalšie problémy by sa mali pokúšať hľadať adekvátne riešenia práve absolventi spoločenských vied. Preto si myslím, že majú mať rovnaké miesto v spoločnosti ako napr. remeselníci či pracovníci v IT sektore.

Áno, je pravdou, že by sme zredukovať počet určitých študijných odborov, ktoré nie sú na trhu práce až tak žiadané a určite by sa mali študijné odbory na stredných a vysokých školách viac prispôsobiť potrebám trhu práce. Na druhej strane sa domnievam, že je smutné, ak pán premiér niekomu vyčíta, že sa rozhodne študovať napr. aj politológiu a po štúdiu má ťažkosti s hľadaním zamestnania.

Chyba podľa mňa spočíva celkovo v nízkej kvalite nášho školstva, ktoré po roku 1989 veľmi upadlo. Nízka kvalita školstva je podľa mňa zas výsledkom zle nastavenej koncepcie vzdelávania u nás. Mám na mysli množstvo memorovania nepotrebných hlúpostí už od základnej školy, veľmi slabé prepojenie škôl s trhom práce, až teraz nedávno sme s tzv. duálnym vzdelávaním znovu „objavili Ameriku“. Samozrejme netreba zabúdať ani na nedostatočné finančné ohodnotenie učiteľov. Najviac sa mi však na našom vzdelávacom systéme nepáči fakt, ako sme u nás postupom času degradovali maturitu z gymnázia na úplné nič a tituly bakalár a magister na niečo bežné, čo už musí mať pomaly každý, aby sa mohol uchádzať o dobrú prácu niekde v kancelárii.

Toto je podľa mňa na tom úplne to najhoršie, že naše školstvo za každú cenu produkuje akademikov, lebo systém študentov do toho nepriamo tlačí. Lebo len s titulom máte otvorené dvere k lukratívnemu pracovnému miestu. Ak chceme zlepšiť naše vzdelávanie, musíme v prvom rade ľudí adekvátne zaplatiť, vykoreniť z neho túto „titulomániu“ a uprednostniť kvalitu pred kvantitou.

Na záver len malé politologické zamyslenie: Urobil v tomto smere niečo k lepšiemu pán premiér ? Prečo už dávno neinicioval celkovú zmenu nášho školstva a prišiel s nápadom podpory remeselníkov až teraz, keď je v kríze jeho politická strana ?

 

Zrušenie ĽSNS alebo odstránenie dôsledku namiesto príčin

25.05.2017

Ako je všeobecne známe, generálny prokurátor SR pán Jaromír Čižnár podal podnet na Generálnu prokuratúru o zrušení politickej strany Kotleba- Ľudová strana Naše Slovensko (Kotleba-ĽSNS). Dôvodom tohto kroku je činnosť tohto politického subjektu, ktorá má byť v rozpore s Ústavou SR a jej demokratickými princípmi. Toto rozhodnutie GP SR považujem, samozrejme za správne. [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4216x
Priemerná čítanosť článkov: 2108x

Autor blogu

Kategórie